Recent woonde ik een lezing bij van drie succesvolle Belgische CEO’s: Isabel Baert (Neuhaus), Lise Conix (Schoenen Torfs) en Stef De corte (Smartphoto Group). Elk van hen deelde hun unieke perspectief op leiderschap, innovatie en bedrijfsvoering. Als manager van Websters herken ik veel van hun uitdagingen en inzichten. De lessen die ze deelden, zijn direct toepasbaar voor KMO-managers en eigenlijk iedereen die in een team werkt. Hoe neem je goede dagelijkse operationele beslissingen, maar hou je ook de lange termijn visie in het oog?
1. Van idee naar uitvoering: laat de laatste domino vallen
Een goed idee is maar het begin. Lise Conix maakte duidelijk dat zelfs het beste concept nutteloos is als de implementatie niet slaagt. Dit is cruciaal voor managers: zorg dat je team zowel enthousiast is over nieuwe ideeën, als dat ze ook de capaciteit hebben om die ideeën tot uitvoering te brengen. Elk van de domino’s moet meedoen om de laatste te laten vallen. Valt die laatste domino niet, dan blijken alle inspanningen verloren moeite. Het is beter om één goed uitgevoerde strategie te volgen, dan om tien ideeën half te implementeren. Dit betekent dat je soms ‘nee’ moet zeggen tegen de drang om alles tegelijk te doen.
2. Focus op de kernkwaliteiten van je mensen
Isabel Baert stelde een interessante vraag: waarom proberen we onze mensen altijd beter te maken in waar ze niet goed in zijn? In plaats daarvan zouden we hen moeten aanmoedigen om hun kernkwaliteiten verder te ontwikkelen. We kunnen moeilijk ontkennen dat we als samenleving hier een vreemde neiging in hebben ontwikkeld. Een waardevol inzicht voor KMO’s: omring jezelf met mensen die je aanvullen, en versterk hun unieke talenten in plaats van iedereen een generalist te maken. Simpel toch: laat mensen doen waar ze goed in zijn en wat ze graag doen, en de resultaten verbeteren.
3. Authentiek leiderschap en het erkennen van fouten
Stef De corte sprak over authentiek leiderschap, waarbij je als leider ook je fouten durft toe te geven. Dit geeft een krachtig signaal aan je team: fouten maken is menselijk, en het belangrijkste is niet wie de fout maakte, maar hoe we deze samen oplossen. Met een open cultuur moedig je creativiteit aan, en zorg je ervoor dat mensen zich vrij voelen om bij te dragen zonder angst voor verwijten. Stap weg van schuld en besef dat veel factoren hebben bijgedragen aan wat er misliep. Zo kan de focus liggen op verbeteren mét ruimte voor experimenteren en innovatie.
4. Herken patronen in klantfeedback
Interessant was ook De corte’s benadering van klantfeedback. Hij benadrukte dat het niet altijd de bedoeling is om exact te doen wat een klant vraagt, maar om de patronen en achterliggende redenen te ontdekken. Waarom vraagt een klant wat hij vraagt? Deze benadering is cruciaal om innovaties te laten slagen. Managers moeten verder kijken dan de directe feedback en leren begrijpen wat de klant écht nodig heeft. Het voorbeeld van de iPhone is hierin verhelderend. Had Apple toen enkel om directe feedback gevraagd, dan had de eerste iPhone een fysiek toetsenbord gekregen. Door het onderzoeken van het patroon eindigden ze met een groot scherm en tactiele feedback.
5. Innovatie door reflectie
Lise Conix sprak over de "vensters van innovatie": wanneer je merkt dat je bedrijf een plateau bereikt, is dat het moment om terug te herbronnen en een nieuw groeipad te vinden. KMO’s hebben vaak niet dezelfde middelen als grote bedrijven om voortdurend te innoveren, maar het is juist in de periodes van stagnatie dat reflectie en vernieuwing van levensbelang zijn. Het inzicht van De corte vulde hier mooi op aan. Staar je niet blind op een technologische innovatie maar blijf klant-gecentreerd denken. Vertrek van het identificeren van verbeterpunten en wees dan creatief met de nieuwe technologie.
6. De balans tussen werk en privé
De koning van de persoonlijke uitdagingen bij ondernemers is toch de balans tussen werk en privé. De scheiding tussen de twee staat onder een enorme druk. Zowel Baert als Conix bespraken hun taak als CEO én ouder. Toch kan het een sterkte zijn, want ze leerden als ouder en verbeterden zo als leider. Want in beide rollen moet je geduld, empathie en zachtheid kunnen tonen. Dit zijn essentiële vaardigheden voor een goede leider. We moeten accepteren dat niet alles steeds perfect gebalanceerd kan zijn, en dat het oké is om soms tekort te schieten – op beide vlakken.
7. Transparante communicatie en betrokkenheid
Een ander thema dat aan bod kwam, was het belang van open en proactieve communicatie. Neem je tijd en geef hen het vertrouwen om financiële inzichten te delen. Zorg dat je werknemers en andere belanghebbenden altijd op de hoogte zijn van waar het bedrijf naartoe gaat, en dat je hun feedback serieus neemt. Iedereen in het bedrijf levert een bijdrage en het resultaat moet tastbaar zijn. Dit creëert vertrouwen en betrokkenheid, wat cruciaal is in het huidige bedrijfslandschap, waar onzekerheid vaak op de loer ligt.
8. Bedrijfscultuur begint bij actie
Voor mij een van de meest prikkelende uitspraken van de avond: “Company culture is not what you preach, but what you tolerate”. Klinkt misschien hard maar het is moeilijk tegen te spreken. Zeggen dat je wilt dat mensen zelf ondernemend zijn is eenvoudig, de ruimte laten en feedback voorzien is hetgeen dat ertoe doet. Tolereer je onvolledige timesheets, dan wordt dat snel het nieuwe normaal. De combinatie van feedback, discipline, gesprek en empathie maakt een team performant. En dat maakt een aangename werkomgeving.
Conclusie: consistentie en authenticiteit als leidraad
Wat me het meeste is bijgebleven van deze avond, is de kracht van consistentie en authenticiteit in leiderschap. Als CEO is het jouw taak om een visie te ontwikkelen waarin zowel klanten als personeel zich herkennen, en waaraan ze willen bijdragen. Dat vraagt niet alleen om strategie en innovatie, maar ook om openheid, menselijkheid en focus.
Laat menselijkheid primeren in je organisatie. Met korte feedback loops en ruimte om kennis te delen. Voor een goede strategie vertrek je vanuit de noden van je klanten, maar het is jouw taak om de patronen te herkennen. Wees authentiek, durf fouten toe te geven, en blijf investeren in je mensen. Dat is de sleutel tot duurzaam succes.
Comentarios