
Recentelijk zijn in Europa meer dan 260.000 websites gechecked op hun toegankelijkheid.
Is er voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond?
Zijn er alt-teksten toegevoegd aan de afbeeldingen?
Heeft de website een duidelijke navigatiestructuur?
…
We kunnen stellen dat de resultaten van deze test verontrustend zijn. Voor België, waar 7.408 pagina's werden beoordeeld, blijkt maar liefst 94% niet in orde te zijn. Dit is extra zorgwekkend met de Europese Toegankelijkheidswet in aantocht, die op 28 juni 2025 wordt ingevoerd. Die wet stelt strenge eisen voor toegankelijkheid en organisaties die hier niet aan voldoen, kunnen stevige boetes verwachten.
Waarom is een toegankelijke website zo belangrijk?
In Europa hebben ruim 100 miljoen personen, wat neerkomt op één op de vier volwassenen, een vorm van een beperking. Om ervoor te zorgen dat ook deze mensen zich vertrouwd voelen in het digitale tijdperk, moeten we inzetten op de toegankelijkheid van websites. Het verbeteren van de toegankelijkheid is dus niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een opportuniteit om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan met de digitale samenleving van nu.
Meest voorkomende problemen
Ongeacht het land, zijn er enkele opvallende terugkerende problemen op te merken. Het vermijden van deze veelvoorkomende valkuilen zorgt niet alleen voor een betere ervaring voor gebruikers met een beperking, maar verbetert ook de algemene gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Het goede nieuws? Veel van deze problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen door mensen met kennis.
Kleurcontrast
Een gebrek aan voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond maakt inhoud moeilijk leesbaar, vooral voor mensen met een visuele beperking (slechtziend, kleurenblind…). Hier zijn enkele tips om kleurcontrast te verbeteren:
Zorg voor een contrastverhouding van minimaal 4,5:1 voor gewone tekst en 3:1 voor grote tekst (zoals koppen).
Vermijd combinaties zoals rood en groen of blauw en geel, omdat deze lastig te onderscheiden kunnen zijn voor kleurenblinden.
Kies bij voorkeur een donkere tekst op een lichte achtergrond of andersom, en vermijd pasteltinten op een witte achtergrond.
Gebruik tools zoals de WebAIM Contrast Checker om te testen of je kleuren voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.
Afbeelding Alt-tekst
Afbeeldingen zonder alternatieve tekst (alt-tekst) laten gebruikers met schermlezers in het duister tasten over de inhoud van visuele elementen. Voeg altijd alt-teksten toe aan jouw afbeeldingen, die de betekenis van een afbeelding omschrijven. Dit is niet alleen belangrijk voor toegankelijkheid, maar ook voor SEO, omdat Google als het ware ‘blind’ is en alt-teksten gebruikt om de inhoud van afbeeldingen te begrijpen.
Knopnaam
Knoppen zoals "klik hier" bieden geen context. Maak jouw links herkenbaar, zodat gebruikers weten waar ze naartoe geleid worden.
Pagina Taal
Als het <html>-element geen lang-attribuut heeft, weten hulpmiddelen zoals schermlezers niet welke taal de pagina gebruikt. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring. Stel de taal altijd correct in.
Het is nu het moment!
Juni 2025 komt steeds dichterbij en het is duidelijk dat Europa nog een lange weg te gaan heeft. Wil je weten of jouw website voldoet aan de toegankelijkheidsnormen?
Neem dan contact met ons op!
Ps: Sinds 2024 zijn wij erkend Wix accessibility expert!
