top of page
Logo Websters XS

AI kunst, hot or not?

Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds een groter deel van ons dagelijks leven. Het is zo goed als overal, en hierbij hoort natuurlijk ook kunst gemaakt door AI. Maar hoe goed is die kunst eigenlijk en welke AI is het beste? Dit besloot ik te testen door drie AI’s verschillende prompts te geven en daarna te kijken welke de beste resultaten gaf. De AI generators die ik hiervoor heb gebruikt waren NightCafe, OpenArt, en de ingebouwde AI van Photoshop. Om het experiment af te maken liet ik daarna ook titels verzinnen door ChatGPT. 


‘Thuiswerken op Andromeda’De prompt voor de afbeeldingen in deze eerste ronde was ‘een alien die van thuis werkt’. Hier wou ik vooral kijken hoe de verschillende AI’s een alien genereren en ook of ze de omgeving goed zouden aanpassen aan het onderwerp. De titel van deze drie afbeeldingen is ‘Thuiswerken op Andromeda’.  


Het eerste en beste werk in deze ronde is van NightCafe. Het is goed gemaakt en veel commentaar kan ik hier niet geven. Mijn enige probleem is dat we een hypermoderne wereld zien buiten het raam terwijl onze alien achter een normaal scherm zit, dit lijkt iets klein maar het verpest de fantasie en het is een fout die een mens niet zou maken. Maar voor de rest is er niks op aan te merken.


Het zilver gaat naar Photoshop! Eigenlijk had ik niet zo'n goede hoop voor deze AI omdat het eigenlijk meer een tool is dan gewoon iets dat alles voor jou maakt, maar ik was aangenaam verrast. Grote fouten hebben we hier ook niet. Wel had ik nooit gedacht dat ik representatie van mijn slechte postuur ging zien in een door AI gegenereerde alien. 


Op de laatste plaats hebben we OpenArt en dit is zonder twijfel de slechtste van de drie. Het is ook de enige afbeelding in deze ronde waar echt dingen mis zijn. Er staat een compleet nutteloze muur in de achtergrond waar een geplooide kader ophangt en er ontbreekt een deel van de laptop. Het lijkt alsof alle details naar de alien waren gegaan en de rest maar een beetje afterthoughts waren.


‘Strijd bij de brievenbus’ ‘Een postbode die vecht met een levende brievenbus’ was de tweede prompt. Dit is iets waarvoor je niet echt referenties vindt online en daarom ging dit waarschijnlijk wat moeilijker voor de AI’s want ze moeten van bestaande elementen een scène maken die klopt. De titel is geworden ‘Strijd bij de brievenbus’.


De winnaar is hier alweer NightCafe met een redelijk goede afbeelding. Het is wel niet compleet wat ik wou, de brievenbus leeft niet echt waardoor onze postbode gewoon heel enthousiast lijkt. In de achtergrond zijn er ook een paar vreemde dingen aan de hand met de huizen en de brievenbus staat ook op een plek die niet klopt. Maar voor de rest is het beter dan ik had verwacht.


De tweede plaats gaat deze keer naar OpenArt. De omgeving rond de postbode en brievenbus is goed maar met de postbode zelf heb ik nog wat problemen. Hij heeft een rare houding en zijn gezicht klopt niet 100%. De scène die zich afspeelt voelt als meerdere dingen die zomaar bij elkaar geplakt zijn en niet als één geheel. 


Het brons gaat deze ronde naar Photoshop. Hierbij kan ik wel oprecht geloven dat het een levende brievenbus is, maar de interactie tussen de postbode en brievenbus is vreemd en omdat er ook geen achtergrond is voelt het een beetje plat. Ook klopt het gezicht, de handen en de tekst op de zijkant van de brievenbus niet.


‘Ontmoetingen in het diepe’

De laatste prompt die ik had bedacht was ‘een astronaut die in zee is beland en omringd is door zeemeerminnen’ en de bijpassende titel is ‘Ontmoetingen in het diepe’. Hierbij was ik benieuwd hoe de AI ging omgaan met een astronaut in een omgeving waar die niet thuishoort en ook hoe goed de zeemeerminnen eruit zouden zien.


Op de eerste plaats deze ronde hebben we OpenArt, wat een grote verrassing is als we ons herinneren dat deze in de eerste ronde nog op de laatste plaats stond. Uit alle drie de afbeeldingen is deze ook de enige die zeemeerminnen heeft. De vissen zijn wel wat minder maar dat wordt goedgemaakt door het feit dat deze afbeelding wel een goed verhaal brengt. 


Op de tweede plaats hebben we de van zijn troon gestoten NightCafe met een heel coole astronaut maar geen zeemeerminnen. Hoe moeilijk kan het zijn? Er is niet eens een poging tot een zeemeermin in zicht, enkel goudvissen. Eén ding weet ik zeker en dat is dat als ik aan een mens vraag om dit te tekenen ik iets terugkrijg waar wel een zeemeermin in zit. 


Save the best for last is hier niet van toepassing. Photoshop heeft alle hoop die ik in de eerste ronde had gekregen in de vuilbak gegooid. De astronaut is het beste aan deze afbeelding aangezien de vissen amper vissen zijn en de zeemeerminnen meer op slecht geëvolueerde versies van haaien lijken.  


Welke is nu de beste?


De kunst en afbeeldingen gemaakt door AI zijn nog lang niet wat het zou kunnen zijn. Het begrijpen van een prompt loopt al te vaak mis en er worden nog steeds veel fouten gemaakt met het genereren van tekst, handen en gezichten. De winnaar van mijn test is… NightCafe! Buiten een paar kleine foutjes had deze telkens goede resultaten.


Wat vind ik ervan als iemand die kunst maakt?


Online verschillen de meningen over kunst gemaakt door AI fel. Er zijn mensen die het niet als kunst beschouwen en anderen die denken dat het beter is dan kunst gemaakt door mensen. Persoonlijk vind ik dat het een vorm van kunst kan zijn maar deze zal nooit tot hetzelfde niveau komen als kunst gemaakt door mensen. Wij als mensen hebben emoties en een unieke persoonlijkheid die een soort diepte in de kunst brengt die AI niet kan nabootsen. Maar ik zie AI niet als vijand. Het kan gebruikt worden om voor referentiefoto’s te zorgen en om het bedenken van een compositie makkelijker te maken. 


Zin om zelf te testen?


De links naar de gebruikte AI tools vind je hier:

Comments


bottom of page