top of page
Logo Websters XS

OH NEE, INSTAGRAM VERBERGT DE LIKE-TELLER, WAT NU?!

“De_websters en anderen vinden dit leuk”


Instagram verbergt de like-teller voor bepaalde accounts nu ook in ons land. In 2018 kondigde het sociale medium al aan dat het in bepaalde landen experimenten ging uitvoeren die de effecten van posts zonder aantal likes zouden testen. Het experiment wordt nu ook doorgevoerd in ons land. Maar wat betekent dit nu concreet? We leggen de belangrijkste aspecten van deze verandering even voor je uit.


Wat gaat er precies gebeuren?


Instagram gaat het aantal likes bij posts verbergen. Gebruikers zullen wel nog zien hoeveel likes hun eigen posts hebben opgeleverd, maar dat gegeven zal niet meer aan andere gebruikers worden getoond. Als je door je feed scrollt, zullen posts van anderen er dus zo uitzien:


Waarom doet Instagram dit?


Instagram wil onze ervaring “minder stressvol” maken. Op dit moment zorgen de cijfertjes onder de posts er namelijk voor dat veel gebruikers een ongezonde druk ervaren. Het platform is, net als andere sociale media, onbedoeld een wedstrijd geworden. Het team achter Instagram wil gebruikers weer de mogelijkheid geven om zich te focussen op de content en op de mensen met wie ze hun leven willen delen.


Ondanks de goede bedoelingen van Instagram, stuitte het medium op heel wat negatieve reacties. Veel influencers, artiesten en bekende gebruikers vrezen dat deze verandering ervoor zal zorgen dat ze minder inkomsten uit het platform kunnen halen. Marketeers en PR-teams baseren het succes van een post namelijk vaak op het aantal likes dat de post heeft vergaard.


Anderen zijn bang dat de verandering roet in het eten gooit voor opkomende talenten. Dankzij het aantal likes op hun posts kunnen beginnende artiesten namelijk aantonen dat er interesse is in hun werk. Zonder die feature is het moeilijker om opkomende artiesten te spotten.


Wat zijn de resultaten tot nu toe?


De eerste experimenten hebben aangetoond dat het verbergen van likes op posts van influencers met 5000 tot 20.000 volgers een daling van 3% tot 15% in het aantal likes veroorzaakte.


Heel wat merken hebben echter al begrepen dat het aantal likes een slechte maatstaf is om te bepalen of posts al dan niet succesvol zijn. Het is tegenwoordig zeer makkelijk om likes te kopen en veel wannabe influencers schrikken hier niet voor terug. Het weglaten van het aantal likes bij posts zal er dus voor zorgen dat de content creators die echt het verschil maken eruit zullen springen.


Wat nu?


De verandering zal niet makkelijk zijn, zowel voor marketeers als voor influencers. Maar is elke verandering niet een beetje moeilijk? De mentale gezondheid van Instagram-gebruikers zal er in ieder geval op vooruit gaan. Het schadelijke aspect van Instagram wordt een heel pak minder en daar zijn we bij Websters blij om! Daarnaast zal het verbergen van likes content creators pushen om content te maken die authentieker en waardevoller is. Win-win dus!


Wil jij graag waardevolle Instagram-content creëren voor je business, maar weet je niet waar te beginnen? De Websters helpen je graag met het uitstippelen van een sterke contentstrategie en met de creatie van impactvolle posts. Contacteer ons voor meer info.

コメント


bottom of page